Zo houden wij samen jouw Animana account veilig met officiële integraties – 5 tips

3 mins

Met de ontwikkeling van onze API (Application Programming Interface) bieden wij bedrijven uit de veterinaire industrie de mogelijkheid om te integreren met Animana. Met behulp van de API kunnen gegevens tussen Animana en andere applicaties uitgewisseld worden. Voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld het online afsprakenplatform Vetstoria en de NDG microchip functionaliteit. Dit zijn applicaties die het dagelijkse werk in de praktijk makkelijker, sneller en leuker maken.

Formeel proces

Integreren met Animana – en dus gegevens uitwisselen – is niet zomaar een proces dat wij lichtzinnig aanvliegen. Hier gaat een formeel proces aan vooraf, dat onder andere bestaat uit certificeringssystemen om ervoor te zorgen dat een integratie juridisch verantwoord is, dat de privacy van gebruikers naar behoren wordt beschermd en dat alle gegevens veilig worden verwerkt. Simpel gezegd, niet iedereen komt zomaar in aanmerking voor een integratie of samenwerking met Animana. Wij nemen dataveiligheid immers heel serieus!

Let op onofficiële integraties

Helaas proberen sommige externe bedrijven het certificeringsproces te omzeilen door ongeautoriseerde workflows te maken en deze te presenteren als legitieme Animana-integraties. Omdat onofficiële Animana-integraties worden uitgebracht en gepresenteerd zonder kennisanalyse of toestemming, bestaat er een zeer reëel risico dat ze een negatieve invloed hebben op jouw praktijk.

Een malafide extensie kan bijvoorbeeld worden gebruikt om gevoelige gegevens uit je browser te halen, zoals de financiële gegevens van jouw cliënten of de inloggegevens van de medewerkers. Of het kan worden gebruikt om malware op jouw apparaat te plaatsen, die je toetsaanslagen registreert, je spamt met advertenties of jouw systeem vergrendelt totdat je een fors bedrag losgeld betaalt. Ook in Nederland komt dit voor.

Het is belangrijk om te onthouden dat aanvallers het niet alleen op grote bedrijven gemunt hebben. Bij bijna 3 op de 10 datalekken (28%) zijn kleine bedrijven betrokken, volgens het Verizon Data Breach Investigations Report van 2020.

Hoe onofficiële integraties jouw praktijk kunnen beïnvloeden

Wanneer jouw praktijk getroffen wordt door een cyberaanval of een datalek ervaart, zal dit heel vervelend en ontwrichtend zijn. Belangrijke (medische) informatie kan verloren gaan, operaties zullen vertraging oplopen en eventueel kan de gezondheid van patiënten gevaar lopen. Daarnaast kunnen er financiële gevolgen zijn. Afhankelijk van de omvang van de cyberaanval of het datalek kan de praktijk te maken krijgen met uitvaltijd en herstelkosten. Daarnaast kan je wettelijk verplicht zijn de inbreuk openbaar te maken, welke reputatieschade voor jouw praktijk kan opleveren.

Voorkomen is beter dan genezen

Net als bij het medische aspect in de dierenartsenpraktijk geldt preventieve zorg ook voor jouw digitale werkomgeving. Naast het feit dat Animana er alles aan doet om jou een veilige cloudoplossing te bieden, heb je als gebruiker zelf ook de verantwoordelijkheid voor jouw eigen Animana account, praktijksystemen en digitale werkomgeving. Hieronder vind je 5 tips:

1. Maak alleen gebruik van een officiële integratie

Officiële Animana integraties kan je terugvinden op de integratiemarktplaats in de Animana help hub. Alleen deze integraties, diensten en applicaties hebben het officiële proces met ons doorlopen. Toch kan het voorkomen dat malafide bedrijven zich voordoen als officiële partner. Je kunt dit controleren door onze Animana help hub of onze Customer Support afdeling te raadplegen.

2. Dataveiligheid bestaat alleen bij een officiële integratie. Gegevens kunnen worden gecompromitteerd.

Waar Animana de veiligheidkaders van alle officiële integraties zorgvuldig evalueert en bewaakt, hebben we slechts beperkt zicht op de gegevensbeveiliging van niet-goedgekeurde integraties. Als gevolg daarvan is er geen garantie dat de gegevens die door een onofficiële integratie worden verzameld, opgeslagen en verzonden, veilig zijn. Dit zou ertoe kunnen leiden dat gevoelige bedrijfsgegevens verloren gaan, worden gestolen, beschadigd of gemanipuleerd.

3. Verhoogd risico op privacyproblemen met browserextensies

Er zijn ook belangrijke privacykwesties waarmee rekening moet worden gehouden. De meeste browserextensies werken door de inhoud van de browser te ‘lezen’. In theorie zou een extensie alleen de specifieke informatie mogen verwerken die deze nodig heeft om zijn functie te vervullen, maar het risico bestaat – met name bij onofficiële integraties – dat er gaandeweg aanvullende gegevens worden verzameld. Deze gegevens kunnen mogelijk worden verkocht aan externe adverteerders, worden gebruikt voor frauduleuze doeleinden of onveilig worden opgeslagen.

4. Geen Animana ondersteuning bij gebruik van ongeautoriseerde Animana-integraties

We zijn er trots op dat we een zo hoog mogelijk niveau van klantenservice bieden. Helaas kunnen wij geen ondersteuning bieden en geen verantwoordelijkheid nemen voor de gevolgen van het gebruik van ongeautoriseerde Animana-integraties. Hieronder vallen problemen die een aanzienlijke impact kunnen hebben op de bedrijfsprestaties, zoals onnauwkeurige verwerking van gegevens, ontbrekende betalingen en verlies van inkomsten. Ongeautoriseerde Animana-integraties zijn onder andere Google Chrome applicaties, browserextensies (van diverse andere browsers) of het (door derden) verkeerd gebruiken van Animana-eigen functionaliteiten zoals CalDav of VoIP.

5. Maak beperkt gebruik van browserextensies. Verhoogd risico op malware.

Sommige browserextensies kunnen ronduit kwaadaardig zijn. Hoewel de meeste moderne webbrowsers nu verificatiesystemen hebben om potentiële bedreigingen uit te sluiten, bestaan er nog steeds kwaadaardige extensies op officiële opslagplaatsen zoals de Chrome Web Store. Kwaadaardige browserextensies verschillen in functionaliteit. Sommige kunnen jou als gebruiker ervan bijvoorbeeld omleiden naar phishingsites, terwijl andere advertenties in de browser kunnen injecteren of extra malware op je systeem kunnen downloaden.

Als je vragen hebt over de legitimiteit van een specifieke integratie, neem dan gerust contact op met ons Animana Customer Support team.

Laten we eens kijken wat IDEXX-software voor uw praktijk kan betekenen

Vul het onderstaande formulier in en we nemen contact met u op.