Is het gras groener aan de andere kant?

4 mins

Misschien heb je het al achter de rug, kijk je er al weken naar uit of mag je binnenkort (eindelijk) gaan. Ga je lekker ver weg of houd je het dit keer dicht bij huis? Het is weer vakantietijd.

Die rare periode in het jaar waar het verschil tussen drukke en rustige periodes in een kliniek snel afgewisseld worden. De vakantie geeft ook altijd gelegenheid om goed na te denken, de zaken op een rijtje te zetten, te resetten. De kans bestaat dat je bij terugkomst in de kliniek zaken vanuit een ander perspectief ziet. Je bent er immers even uit geweest. Wellicht vraag je je af ‘is het gras misschien groener aan de andere kant?’ Moet ik iets veranderen in de kliniek (als eigenaar of praktijkmanager)? Moet ik misschien van kliniek veranderen (als werknemer)? Is het bij die ene kliniek beter, hebben ze meer klanten, is de werkdruk lager, hebben ze een hogere omzet? Als je eenmaal aan het denken bent dan is dat soms moeilijk los laten.

Hoe ga je hiermee om, 3 tips:

Tip 1. Trek de stoute schoenen aan en ga op bezoek bij collega’s

Heb je er al eens aan gedacht om bij je collega’s een kijkje in de keuken te nemen? Is dat gras bij de buren nou echt groener of kun je juist van elkaar leren? Je zult zien dat die kliniek waar je op bezoek gaat uiteindelijk ook zijn eigen uitdagingen heeft. Wellicht komen er zelfs enkele zaken overeen?

  • Ontdek waar je goed in bent en ga je specialiseren.
  • Doe niet hetzelfde als je buurman, want wat bij hen succesvol is, is geen garantie dat dit voor jou ook werkt
  • Versterk, ondersteun en respecteer de ander.  
  • Maar vooral: inspireer en leer van elkaar.

Tip 2. Bezoek een beurs of training

Dit is een uitstekende manier om meer kennis en inzicht op te doen. Kennis is niet alleen het resultaat van de nascholingen, trainingen of cursussen die je volgt, maar het zijn ook de contactmomenten op een beursvloer of pauzemomenten tijdens een nascholing die een uitgelezen kans zijn om te netwerken met collega’s uit de branche. Praat met collega’s over hun kliniek aan de andere kant van het land. Ontdek de uitdagingen die een klein dorp, grote stad of andere provincie met zich meebrengen. Hoe gaan ze daar om met bijvoorbeeld een aflopende vaccinatiegraad of klantbeleving? Netwerken en praten met collega’s uit een andere stad of met mensen uit de industrie kunnen jou nieuwe ideeën en inzichten geven.

Tip 3. Groener gras? Verzorg je eigen gazon!

Heb je de eerste twee tips opgevolgd en nog steeds het idee dat het gras bij de buren groener is? We zullen eerlijk zijn; het is tijd om te beseffen dat dit gevoel altijd zal blijven in verschillende branches. Focus je daarom niet op het gras van de buren maar op jouw eigen gazon. Zonder hulp of wat drastischere maatregelen, van jezelf of het hele team, zal jouw gazon nooit groener worden. Net als een echt gazon moet je jouw kliniek maar ook het team naast water en voedingsstoffen soms iets extra’s geven.

1.Verander je workflow
Werkt bijvoorbeeld dat inloopspreekuur nog wel voor jouw kliniek, of zitten jullie alleen maar te wachten op de patiënten en verschijnen klanten nét op het moment dat de kliniek gaat sluiten op vrijdagavond om 19.55 uur? Het moment dat iemand komt, wil je meer onderzoek en is het achteraf handiger dat het een geplande afspraak is.

Je hoeft niet meteen een grote stap te zetten, al lijkt dat gevoelsmatig wel.
Het kan zomaar gebeuren dat door het afschaffen van een inloopspreekuur, iets wat nu wellicht heilig en onbespreekbaar is, het gazon in bloei komt te staan.

Het is toch fijn wanneer:

    • De kwaliteit in patiëntenzorg verbetert, want je bent nog beter voorbereid.
    • Productiviteit omhoog gaat, want er kan beter geanticipeerd en gepland worden.
    • Het werkgeluk terugkomt, want we weten beter waar we aan toe zijn.

2.Haal een expert in huis.
Vraag hulp van buitenaf. Neem een training, kijk hoe je efficiënter kan werken, vraag hulp van een adviesbureau, update je softskills. Je zal in eerste instantie denken, dat is toch niks voor mij? Maar wij weten dat toen jij hebt gesproken met die collega uit die ene kliniek tijdens die nascholing (zie Tip 2) dat het voor hen positief heeft uitgepakt. Dus waar wacht je nog op? Stap uit je comfortzone en probeer het eens.

3. Een time-out, pauze of stoppen? Maak de balans op!
Heb je echt alles gedaan? De bovenste tips opgevolgd en nog steeds het gevoel dat buurtklinieken succesvoller zijn? Dat daar het werkgeluk hoger is en het gras bij de buren toch echt groener blijft? Dan is een time-out of een ‘pauze’ een optie. Wanneer je eenmaal in een negatieve spiraal zit, daar zelf niet uit kunt komen en hulp ook niet werkt, is wellicht stoppen het beste om te doen. Uiteindelijk heb je het beroep gekozen omdat je dit met passie wilt doen. Als je niet lekker in je vel zit en het werkgeluk helemaal weg is, is het erg lastig dit weer terug te vinden. Maar kijk alsnog naar jezelf in plaats van te focussen op anderen.

Wij weten bijna zeker dat jij bij deze alinea bent afgehaakt en snel weer terug bent gegaan naar tip 1.

Want eerlijk is eerlijk, ondanks dat het gras mogelijk groener is bij de buren, je zal altijd terugdenken aan de kliniek waar je nu werkt.

Ook interessant:

Laten we eens kijken wat IDEXX-software voor uw praktijk kan betekenen

Vul het onderstaande formulier in en we nemen contact met u op.