Zo draai jij jouw praktijk zo soepel als een Rolodex

2 mins

Handje omhoog als je het met het volgende eens bent: ‘Het gaat er niet om hoeveel tijd je besteedt aan waar je van houdt. Het gaat erom hoe weinig tijd je besteedt aan wat je haat.’ Wij kunnen het niet controleren, maar we gaan ervan uit dat je het met ons eens bent. Je houdt ontzettend veel van je vak, je stopt er al je energie en passie in en toch zijn er altijd kleine dingen die je zo nu en dan tegenstaan.

Tijd is kostbaar; het gaat vanzelf voorbij en je weet niet hoeveel je ervan hebt. Zeker in de praktijk is tijd altijd schaars. Jouw agenda kan nog zo goed ingedeeld zijn, maar wanneer er iets onverwachts gebeurt, kan het gebrek aan tijd zomaar het verloop van jouw dag bepalen. Eén enkele huisdiereigenaar die te laat is waardoor het spreekuur uitloopt, kan soms al voor een grote uitdaging zorgen. Toch kan je hier ook tijd winnen door de regie in eigen handen te houden. Het ervaren van te weinig tijd kan een gevoel van drukte en stress geven, maar hier kun je iets aan doen. Houd de controle over jouw kostbare tijd en besteed zo min mogelijk tijd aan zaken die eigenlijk sneller, vanzelf of zelfs automatisch zouden kunnen gaan.

Laat de ‘praktijk’ voor jou werken

Uiteraard ligt jouw focus bij de patiënt en ga je een onderzoek van een patiënt of een gesprek met een huisdiereigenaar niet afraffelen; zij verdienen juist jouw tijd en aandacht. De tijdwinst in de praktijk is vaak direct te behalen door middel van een goede strategie en producten die voor jou werken. Mocht je nog een leuk onderwerp zoeken om te bespreken tijdens de lunch, vraag dan eens hoe je een röntgenfoto handmatig ontwikkelt of laat het woord “Rolodex” eens vallen. Je zal zien dat je automatisch uitkomt op het onderwerp ‘tijd’ en hoe makkelijk en leuker het werk vandaag de dag is.

Om je het gegoogle te besparen: een Rolodex (samenvoeging van ‘rolling’ en ‘index’) is een apparaat met ronddraaiende kaarten met hierop contactgegevens. Hier werden vroeger contactgegevens van cliënten op genoteerd. De agenda van de praktijk werd met pen en papier bijgehouden op een groot papiervel (soort placemat) of een agendaboek en de laboratoriumuitslag kwam binnen via de fax (een soort printer voor WhatsApp). Collega’s op leeftijd zullen je vertellen dat ze met de Rolodex relatief snel cliëntgegevens konden vinden, dat de agenda met de vele aantekeningen en gekriebel al snel onoverzichtelijk werd en het aanvragen van testen vergeleken met tegenwoordig omslachtig was. Vergeleken met vroeger is er een hoop veranderd, veel taken en handelingen worden geautomatiseerd of door slimme toepassingen uit handen genomen.

Toch liggen er tegenwoordig nog steeds kansen om tijdwinst te behalen. Zo kan je je Rolodex en agenda (laten we dit tegenwoordig gewoon praktijksoftware noemen) verbinden met je faxapparaat. Als je gebruikmaakt van de slimme integraties van Animana met In-huis diagnostiek en het IDEXX referentielaboratorium bespaar je veel tijd, makkelijk 15 minuten of meer! In dit voorbeeld van het IDEXX Referentie laboratorium met VetConnect Plus lees je precies waar die tijdwinst in zit. Een kwartier of meer, dat is een gemiddeld consult (misschien wel twee) en geeft je maarliefst 15 minuten winst, die je kunt besteden aan waar jij van houdt.

Laten we eens kijken wat IDEXX-software voor uw praktijk kan betekenen

Vul het onderstaande formulier in en we nemen contact met u op.