Maar…

3 mins

Ojee, nu volgt er vast slecht nieuws. Dat is de associatie van jouw onbewuste brein met de titel van deze blog. Een compliment opgevolgd door het woord ‘maar’ doet jou denken: dit betekent niet veel goeds, want het woord ‘maar’ geeft onbewust een negatieve connotatie.

Het signaalwoord ‘maar’ wordt vaak snel en heel regelmatig gebruikt. Als je er op gaat letten, zal je jezelf en andere gesprekspartners regelmatig op het gebruik ervan betrappen. Hoe kort het veelgebruikte vierletterwoord ook is, het kan onbedoeld een behoorlijke impact hebben. Het doet vaak al het positieve, dat vóór het woord ‘maar’ valt, teniet. Ondanks goede bedoelingen heeft het vaak een negatief effect.

  • Voorbeeld 1:
    Deze medicatie is lastig toe te dienen, maar mocht het een keer niet lukken dan is dat niet direct een probleem.
  • Voorbeeld 2:
    Uw hond moet nuchter zijn, maar mocht het onverhoopt niet lukken dan is dat niet direct een probleem voor het uitvoeren van de behandeling.
  • Voorbeeld 3:
    Neem uw vaccinatieboekje mee, maar mocht u hem vergeten dan kunt u later langskomen of de boekjes bij ons afgeven voor een stempel.

Het woord ‘maar’ is een soort ‘wis-woord’ dat ervoor zorgt dat al het positieve voorafgaand aan dat woord vergeten wordt. Maar het blijft niet alleen bij ‘wissen’; het gebruik van het woord ‘maar’ zorgt ervoor dat je onbewuste brein op scherp gezet wordt, want wat na het woord ‘maar’ komt, zal vast heel belangrijk zijn. Wat in de praktijk gebeurt, is dat alles ná het woord ‘maar’ extra goed onthouden wordt. Maar heeft dus eigenlijk een averechts effect.

Maar nu de positieve kant

Dus nu zal je misschien denken “daar moet ik dan maar eens goed op gaan letten” en daar heb je een punt. We hebben laten zien hoe het gebruik van ‘maar’ vaak in je nadeel kan werken. Toch heeft het woord ook een positieve kant. Op het moment dat je je ervan bewust bent en je weet hoe een onbewust brein reageert, kan je het woord ook in je voordeel inzetten.

  • “We moeten Sam 3 dagen opnemen voor infuus en intensieve zorg, maar..”

De ‘maar’ in deze zin bouwt de spanning bewust op. De huisdiereigenaar was zich voor het uitspreken van deze zin al bewust van de mogelijk negatieve gevolgen van het consult. Bijvoorbeeld zorgen over de gezondheid van het huisdier, misschien zelfs al het gemis van het huisdier, en ook de uiteindelijke kosten van de behandeling spoken vaak al door het hoofd. De ‘maar’ in deze zin draait al dat negatieve om en legt de nadruk op het uiteindelijk gehoopte resultaat, de wens van de eigenaar. Het zwakt de negatieve boodschap af en legt nadruk op het positieve.

Het eerlijk benoemen van de nadelen maakt elke boodschap geloofwaardiger. Je moet immers altijd het volledige verhaal vertellen en alle kaarten op tafel leggen. Het vertellen van de hele boodschap maakt je gewoonweg geloofwaardiger omdat het dan gaat om meer dan alleen jijzelf. Je stelt jezelf kwetsbaar op, maakt de zaken niet mooier dan ze zijn en verkoopt geen dromen.

  • “Ik heb voor vandaag geen plek in de agenda, maar ik heb wel 3 andere opties voor u…”
  • “De prognose voor Sam is slecht, maar we gaan ons best doen om de laatste periode…”
  • “De medicatie moet 3 keer per dag gegeven worden, maar met goede opvolging is…”

Herkenbare voorbeelden? En voel je wat er gebeurt wanneer het woord ‘maar’ slim gebruikt wordt? Door te beginnen met de zwakte, het negatieve bericht, ontstaat er geloofwaardigheid en daarbij vertrouwen. Je zegt eigenlijk, ik heb je gehoord (ik heb de controle) en nu ga ik jou de oplossing of het antwoord geven. Eigenlijk wordt direct na het planten van de emotie de boodschap voor de ‘maar’ vergeten. Er wordt meer waarde gehecht aan het 2e deel van de boodschap. De mededeling die jij uiteindelijk graag wil overbrengen.

Laten we eens kijken wat IDEXX-software voor uw praktijk kan betekenen

Vul het onderstaande formulier in en we nemen contact met u op.