Gratis rabiëstesten voor Oekraïense huisdieren

3 mins

Op dit moment is er een humanitaire ramp gaande voor de bevolking van Oekraïne. Bovendien ontvangen we berichten dat een deel van de huisdieren van Oekraïense vluchtelingen laboratoriumonderzoek nodig heeft. Daarom bieden we in heel Europa een gratis rabiëstiterbepaling aan voor Oekraïense huisdieren. Gezien de ernst van de situatie in Polen bieden we in dat land ook een gratis ‘Grote check-up’ aan. Afhankelijk van hoe de situatie zich ontwikkelt kunnen we dit mogelijk verder uitbreiden.

Verlengd tot 30 april

Bij IDEXX zetten we ons in om de gezondheid en het welzijn van huisdieren te verbeteren. Daarom hebben we besloten om de gratis rabiës titerbepaling voor huisdieren van Oekraïense vluchtelingen te verlengen tot 30 april.

Gratis rabiëstest aanvragen

Om de aanvraag goed te kunnen verwerken is het belangrijk om de volgende stappen te volgen:

 1. Identificatie van het huisdier
  Vermeld bij het aanvragen van de rabiëstiterbepaling het identificatienummer (bijv. chipnummer) van het dier. Indien er geen chip/identificatienummer aanwezig is, zult u dit eerst in orde moeten maken voordat de rabiëstest kan worden uitgevoerd. Een identificatienummer is namelijk vereist voor het opstellen van officiële reisdocumenten.
 2. Reiscertificaat voor de diereigenaar
  Het reiscertificaat is een papieren document dat aan de diereigenaar moet worden overhandigd. Zorg er daarom voor dat u de mogelijkheid heeft om het document aan de eigenaar te geven, nadat wij het naar uw praktijk hebben verstuurd.
 3. Vermelding op de aanvraag
  Om de rabiëstest gratis aan te vragen, verzoeken wij u bovenaan het aanvraagformulier ‘Oekraïne’ te noteren. Als u de test aanvraagt via VetConnect PLUS of IDEXX Animana, dan kunt u ‘Oekraïne’ bovenaan het geprinte formulier schrijven. Daarnaast vragen wij u een verklaring in te vullen zodra de gratis testperiode afloopt op 30 april 2022, en dit document te mailen naar: laboratorium@idexx.com

 

 

Toegenomen aanvraag

Vanwege de voortdurende toename van het aantal monsters dat wij ontvangen, zal de uitslag van rabiës titerbepalingen vertraagd zijn. We doen er alles aan om de vele monsters zo snel mogelijk te verwerken. Door de aard van het onderzoek en de speciale gezondheidsen veiligheids voorschriften, is uitbreiding van onze testcapaciteit en van het team op zo’n korte termijn niet mogelijk. We vragen om uw begrip voor de vertragingen die u in deze uitzonderlijke situatie ondervindt en raden u aan om uw klanten te informeren, zodat zij op tijd een rabiës titerbepaling kunnen inplannen voor hun reis.

Aangezien de vraag naar rabiës titerbepalingen blijft toenemen,
willen wij graag het volgende benadrukken:

 • De gratis rabiës titerbepaling is alleen beschikbaar voor Oekraïense vluchtelingen die hun huisdier(en) met zich meebrengen.
 • Dierenasiels, fokkers en andere dierenhulp organisaties kunnen tegen de reguliere tarieven van onze diensten gebruik maken. Monsters die naar ons worden ingestuurd zullen wij volledig in rekening brengen.
 • Het chipnummer en de naam van de diereigenaar zijn vereist voor het uitvoeren van de test. Aanvullende informatie over de rabiës vaccinatie wordt zeer op prijs gesteld. Dit zorgt ook voor een betere verwerking in het laboratorium.
 • De rabiës test is bedoeld om de antilichaam titer na vaccinatie te controleren en heeft alleenzin als het huisdier regelmatig gevaccineerd is. De test is niet in staat om onderscheid te maken tussen antilichamen door vaccinatie, maternale antilichamen (tot 12 weken) of antilichamen ten gevolge van infectie.
 • Wanneer u een dier verdenkt van hondsdolheid, stuur dan geen monster naar ons op. Vanwege gezondheidsen veiligheidsredenen kunnen wij dergelijke monsters niet onderzoeken.

Afhankelijk van hoe de huidige crisis zich ontwikkelt, kunnen we de gratis testperiode mogelijk verlengen en/of uitbreiden. In het geval van verlenging kunt u de verklaring invullen en mailen op de nieuwe sluitingsdatum.

We hopen dat deze gratis testmogelijkheid u in staat stelt om Oekraïense vluchtelingen en hun huisdieren te helpen waar en wanneer dat nodig is. Mocht u vragen hebben, neem dan contact op met uw IDEXX accountmanager of met de IDEXX klantenservice.

 

Laten we eens kijken wat IDEXX-software voor uw praktijk kan betekenen

Vul het onderstaande formulier in en we nemen contact met u op.