AI en Animana
De eerste keer dat ik een moderne smartphone zag, of in elk geval een voorloper van wat we nu als een smartphone kennen, was tijdens mijn studie. Een samenwerking tussen een grote techfabrikant en een bekend modehuis resulteerde in een telefoon met een touchscreen en een compleet nieuwe manier van interactie. Tijdens een feestje in een studentenhuis haalde iemand plotseling een telefoon uit zijn zak zonder toetsenbord. Vol verbazing keek ik hoe hij op het scherm drukte en het menu veranderde. Ik had nog nooit zoiets gezien. In een wereld waar iedereen nog telefoons met knoppen of touchgevoelige toetsen had, was dit compleet nieuw. Ik had ontzettend veel vragen en achteraf heb ik me vaak afgevraagd waarom je voor zo’n telefoon zou kiezen.
Eerst snel, dan goed
Ik was er destijds van overtuigd dat een telefoon met alleen een scherm nooit zou aanslaan en vooral onhandig zou zijn. Uiteindelijk weten we nu wel beter, maar mijn eerste indruk was puur gebaseerd op de interface, de houterige bediening en de beperkte mogelijkheden van het toestel. Toch had deze telefoon vele design-awards gewonnen; het was revolutionair, ondanks dat het product niet voldeed aan de praktische verwachtingen van gebruikers. Een jaar later introduceerde Apple zijn eerste iPhone, die na enkele generaties ook Europa veroverde en sindsdien niet meer weg te denken is.
Deze ervaring leerde me dat het niet altijd de beste strategie is om de eerste te willen zijn. Soms is het slimmer om te wachten en te investeren in kwaliteit. Dat geldt natuurlijk niet voor alles; bij de maanlanding was het essentieel om de eerste te zijn en falen was geen optie. In het geval van deze telefoon draaide het om verkoopcijfers – snelheid werd belangrijker gevonden dan gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid en de echte wensen van de gebruiker. Deze les schoot me onlangs opnieuw te binnen toen iemand weer eens voorzichtig aan mij vroeg:
“AI… en Animana dan?”
AI wordt steeds vaker gepresenteerd als dé gamechanger – een must-have die software slimmer, sneller en efficiënter maakt. En hoewel dat potentieel er absoluut is, geloven wij dat het cruciaal is om niet mee te gaan in de race om als eerste nieuwe functies te lanceren, maar om te focussen op wat écht waarde toevoegt voor de gebruiker. Ik kan het misschien maar beter direct zeggen:
AI voor Animana komt eraan.
Wij zitten niet stil en hebben dit – als het grootste veterinaire techbedrijf – ook niet gezeten.
Kwaliteit boven snelheid
Bij de ontwikkeling van AI-functionaliteiten voor onze softwarefamilie kiezen we bewust voor een doordachte aanpak. We nemen de tijd om te begrijpen hoe deze functies het werk in de praktijk kunnen verbeteren en hoe ze optimaal aansluiten op de behoeften van onze gebruikers, in ons hele ecosysteem, voor nu en de jaren die volgen. We werken nauw samen met onze juridische teams om ervoor te zorgen dat onze oplossingen voldoen aan de wet- en regelgeving en hoge veiligheidseisen in de landen waarin we actief zijn. Daarnaast testen we onze AI-functionaliteiten uitgebreid in verschillende producten en regio’s om te garanderen dat ze werken zoals bedoeld – stabiel, betrouwbaar en met meetbare meerwaarde voor de gebruiker.
Geen compromissen
Kwaliteit staat bij ons altijd voorop. Als van oorsprong diagnostiekbedrijf weten we hoe essentieel het is dat technologie doet wat het belooft, zonder twijfel of onvoorspelbaarheid. Daarom nemen we bewust meer tijd om zeker te weten dat onze AI-features écht klaar zijn om de praktijk te ondersteunen.
In de komende periode zullen we AI-functionaliteiten toevoegen aan onze producten, die gericht zijn op praktische toepassingen en concrete tijdsbesparing. We kiezen er bewust voor om deze functies pas te lanceren wanneer ze daadwerkelijk klaar zijn om te ondersteunen in de praktijk. Soms betekent dat dat we niet de eerste zijn – en dat is prima. Want als het gaat om technologie die écht helpt in de praktijk, is kwaliteit geen compromis maar een absolute voorwaarde. Uiteindelijk draait het niet om de snelste release, maar om het leveren van oplossingen waar je écht iets aan hebt.

Over de auteur
Vincent Willems is verantwoordelijk voor Marketing, Learning en Partnerships bij IDEXX Veterinary Software, Europe. En heeft gewerkt in verschillende dierenartsenpraktijken in Ierland en Nederland.
Laten we eens kijken wat IDEXX-software voor uw praktijk kan betekenen
Vul het onderstaande formulier in en we nemen contact met u op.