10 tips voor een veilige digitale werkomgeving

3 mins

Je computer – en daarbij je praktijk – digitaal veilig houden klinkt misschien als een dagtaak. Toch is het makkelijker dan je denkt. Hieronder geven wij 10 verschillende tips om jouw praktijk digitaal veilig te houden. Je zult tijdens het lezen merken dat enkele hiervan al in je ‘systeem’ zullen zitten:

 

Tip 1: Installeer antivirussoftware

Misschien wel het vaccin voor je computer, antivirussoftware. Je kan er besmettingen mee voorkomen maar ook besmettingen mee opsporen en oplossen. Met antivirussoftware ben je bijvoorbeeld ook beschermd tegen malware, spyware en Trojaanse paarden. Doe ook regelmatig een update en laat je computer scannen door de antivirussoftware.

Tip 2: Update je computer

Naast antivirussoftware is het ontzettend belangrijk om je computer zelf up-to-date te houden. Microsoft en Apple bieden naast hun grote updates ook kleine updates (patches) aan. De aangeboden updates zorgen ervoor dat je computer veiliger blijft waarbij het risico van een bedreiging kan afnemen.

Tip 3: Beheer je wachtwoorden

Een sterk wachtwoord is erg belangrijk. Probeer een wachtwoord te maken waarvan een ander deze nooit zal kunnen raden. Vermijd daarom het gebruik van verjaardagen, je eigen naam of die van je huisdier of kind, gebruik onbekende woorden of verzin hier variaties op. Inspiratie nodig? Bekijk dan onze 10 tips voor een sterk wachtwoord.

 De vijf basisregels:

  • Maak gebruik van een sterk wachtwoord
  • Sla je wachtwoorden niet op in je browser
  •  Maak geen gebruik van automatisch inloggen
  • Verander je wachtwoord regelmatig
  • Gebruik niet hetzelfde wachtwoord

Tip 4: Controleer je firewall

Het woord ‘firewall’ zegt het eigenlijk al, het is de eerste barrière tussen jouw computer en programma’s die via het internet toegang proberen te krijgen tot je computer. Een firewall is als het ware de poortwachter van je computer. Deze staat standaard op je Windows of Apple computer. Bij de instellingen van je computer kan je controleren of deze naar wens is ingesteld. Daarnaast kan je ook extra firewalls installeren, soms worden deze meegeleverd met antivirussoftware.

Tip 5: Bescherm je e-mail

De gemakkelijkste manier voor virussen om jouw computer te bereiken is via jouw e-mail. Zorg ervoor dat je spamfilters ingesteld hebt staan, en laat de virusscanner (vaak een extensie) je inbox scannen. Open onder geen beding linkjes of bestanden (downloads) van onbekende afzenders.

Tip 6: Wees selectief bij het bezoeken van websites

Bezoek alleen websites van bekende bedrijven of instellingen. Goksites, promo-sites of spelletjes kunnen gastheren zijn van virussen. Wees ook voorzichtig met het gebruik van social media, advertenties voor spelletjes, horoscopen, en dergelijke; deze kunnen doorlinken naar frauduleuze websites.

Tip 7: Maak een back-up van je data

Met Animana is jouw praktijkdata veilig in de Cloud, maar niet alle gegevens die je in de praktijk gebruikt, verwerkt je in Animana. Zo heb jij misschien Word of Excel documenten, afbeeldingen, röntgenfoto’s of andere bestanden die je niet verwerkt in Animana. Het is verstandig om hiervan regelmatig een back-up te maken. Zo ben je niet alles kwijt, mocht er onverhoopt toch iets misgaan met een computer.

Tip 8: Volg altijd direct adviezen op

Wacht niet te lang met updaten of verwijderen van applicaties wanneer een leverancier dit adviseert. Een softwareleverancier geeft dit advies immers om jou te beschermen. Wanneer een leverancier een advies geeft tot updaten, doet deze een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van de gebruiker om diens computers en systemen veilig te houden.

Tip 9: Vraag op tijd om hulp

Heb je een probleem op jouw computer of in jouw software gevonden en weet je niet precies wat je ermee moet doen? Wacht dan niet te lang, maar vraag op tijd om hulp. Jouw eigen IT-specialist of de softwareleverancier kunnen je een passend advies of hulp geven. Zo kan vaak erger voorkomen worden.

Tip 10: Gebruik gezond verstand

Het allerbeste advies is om altijd je gezonde verstand te gebruiken. Lijkt iets te mooi om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Twijfel jij of je op een link kan klikken of een e-mail kan openen, doe het dan ook vooral niet. Met gezond verstand kan je een hoop ellende voorkomen!

Laten we eens kijken wat IDEXX-software voor uw praktijk kan betekenen

Vul het onderstaande formulier in en we nemen contact met u op.